Wat nou als onze schoonheid niet om ons gaat?

We komen nu juist in de zomerse tijd in aanraking met artikelen en reclame waar we constant geconfronteerd worden met "ware" schoonheid, je moet mooier zijn! Hoe dunner hoe beter, Make-Up om nog mooier te lijken, sexy kleding om nog aantrekkelijk te lijken, betere scheermesjes, zelfs de kalknagel komt voorbij.

Als we via Wikipedia gaan bekijken wat schoonheid inhoudt dan kom je het volgende tegen:

In onze samenleving wordt schoonheid vooral beschouwd als fysieke aantrekkelijkheid. Bij de eerste ontmoeting wordt een mens meestal aangesproken op zijn/haar fysieke verschijning. Er is binnen de eerste twintig seconden een aantrekkingskracht of afkeer, die vervolgens gecompenseerd kan worden door talenten en intellectuele of innerlijke vermogens.
De fysieke aantrekkelijkheid is het meest zichtbare en meest toegankelijke kenmerk van een persoon en heeft een belangrijke informatieve waarde. Fysiek aantrekkelijke personen zijn populairder, minder het onderwerp van pesten, mobbing, en presteren beter. Ook in de hulpverlening speelt fysieke aantrekkelijkheid een grote rol.
Is dat schoonheid? Zou het niet zo kunnen zijn dat schoonheid iets meer overstijgt dan wij kunnen zien met onze ogen? Wat nou als schoonheid meer is dan ons uiterlijk?
Wat is Gods concept op het gebied van schoonheid?
Hebreeuwse woorden hebben een veel grotere en diepere betekenis, het woord schoonheid vind je o.a in de vertaalde woorden heerlijke en liefelijkheid.
Hadarah betekent heerlijke, versierd met schoonheid, eer, majesteit, glorie, luister.
No'am betekent liefelijkheid, schoonheid, gunst, bekoorlijkheid
 • Geef de Heere de eer van Zijn Naam, buig u voor de Heere neer in Zijn heerlijke heiligdom, Psalm 29:2.
 • Buig u neer voor de Heere in Zijn heerlijke heiligdom; beef voor Zijn aangezicht, heel de aarde. Psalm 96: 9.
 • Geef de Heere de eer van Zijn naam, breng offers en kom voor Zijn aangezicht. Buig u neer voor de Heere in Zijn heerlijke heiligdom 1 Kronieken 16: 29.
     
 • De liefelijkheid van de Heere, onze God. zij over ons, Psalm 90: 17.
 • Majesteit en heerlijkheid zijn voor Zijn aangezicht, macht en luister in Zijn heiligdom Psalm 96: 6
 • Eén ding heb ik van de Heere verlangd, dat zal ik zoeken: dat ik wonen mag in het huis van de Heere, al de dagen van mijn leven, om de liefelijkheid van de Heere te aanschouwen en te onderzoeken in Zijn tempel Psalm 27:4
 • Uw ogen zullen de koning aanschouwen in Zijn schoonheid, Jesaja 33:17 
De essentie; de hoofdzaak van schoonheid is de Heere God zelf. Waarom richt de psalmist zich hier op de schoonheid van de heiligheid van God? Omdat de Heere God heilig is, Hij wordt niet heiliger, Hij is de volledigheid van heiligheid, heiligheid is mooi, want de Heere God is schoonheid.

Het klopt dat er Bijbelteksten zijn die de schoonheid van de mens beschrijven, de oorsprong is uit God, omdat Hij mooi is en wij zijn door Hem geschapen: En God schiep de mens naar Zijn beeld, naar het beeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen Genesis 1:27. Hij is zelf prachtig.
De reden dat Israël als mooi beschouwd werd was niet omdat ze zo mooi versierd waren of in de laatste mode liepen, maar omdat de koningen der koningen, de mooie en majestueuze Heere zelf onder hun woonden. Dit zie je heel duidelijk in Ezechiël 16:14-15: Van u ging een naam uit onder de heidenvolken vanwege uw schoonheid, want die was volmaakt door Mijn glorie, die ik op u gelegd had, spreekt de Heere Heere.
Zo verdrietig voor de Heere God als hij in vers 15 zegt: maar u vertrouwde op uw schoonheid en bedreef hoererij, trots op uw naam.
Israël krijgt hier een vermaning van de Heere God, ze vertrouwden liever op hun eigen inzicht op het gebied van schoonheid, dan dat ze in Gods schoonheid leefden.

Wat nou als het nooit Gods bedoeling was dat schoonheid om ons zou gaan?
Het gaat hier niet om dat we onze lichamen slecht verzorgen, of onze huizen een puinhoop moeten laten zijn (Romeinen 13: 14: Maar bekleed u met de Heere Jezus Christus, en verzorg het vlees niet om begeerten op te wekken). Tegendeel is dat onze levens doordrenkt moeten zijn met eer en respect voor ons lichaam, maar onze schoonheid gaat helemaal over Hem.

Petrus uitspraak in 1 Petrus 3:3-4 wordt dan voor ons ook een stuk duidelijker:
Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren; Maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God.

Onze schoonheid wordt niet bepaald door hoe we eruit zien, ons gedrag of hoe we ons kleden. We vinden onze waarde in de Here Jezus Christus. Wanneer we onze identiteit vinden in Hem en we ons bekleden met Zijn zachtmoedigheid dan zal dat al onze uiterlijkheden overstijgen. Wat ontzettend mooi dat de Heere Jezus door onze levens heen schijnt om mensen naar zichzelf toe te trekken. Ware schoonheid vind je in de Heere Jezus. Petrus spreekt in Hoofdstuk 3:5 over heilige vrouwen, als we onze levens overgeven aan Hem en ons steeds meer laten vullen met de Heere Jezus, Hem steeds meer leren kennen dan wordt ons verlangen gericht op 1 ding⇨ Christus. Het gaat om het leven waar de intimiteit met de koning der Koningen, en Heere der Heren (Openbaring 19:6) zichtbaar wordt voor onze omgeving.

Praktisch: Uiterlijk kan een afgod voor ons zijn geworden, vraag aan de Heere God of Hij je wil laten zien hoe je met je uiterlijk om mag gaan. 

Gebedspunt: Heere Jezus dank u wel dat u ons een hart van zachtmoedigheid en een stille geest heeft gegeven, wilt u mij helpen om daaruit te leven?Reacties

 1. Dag Channa!
  Soms komt een opmerking, gesprek of tekst precies op het juiste moment. Dat is met dit artikel van jou het geval. Heel erg bedankt voor het delen! Fijne blog heb je trouwens, zo gericht op de liefde tot de Heere God en het leven tot Zijn eer! Ik leer er veel van, dank je wel en Gods zegen gewenst! Hartelijke groeten van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marjet, fijn dat je een berichtje stuurt, bedankt voor de bemoediging! Mooi om te horen dat de Heere God "dingen" net op tijd bij elkaar brengt, zo liefdevol hoe Hij met ons omgaat! Ook veel zegen in je wandel met de Heer Jezus. In Hem verbonden, liefs Channa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel. Ik vind het heel mooi. Zelf is het helpend voor mij al ik denk: "Heeft mijn Liefste in de hemel er "plezier" van als Hij mij ziet in de kleren die ik gekozen hebt om vandaag aan te trekken. Reflecteer ik iets van Hem?"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi, Ariella, dat ga ik ook voor ogen houden als ik voor de kast sta. Dan valt denk ik alles waar ik nu bij twijfel of het kan of niet meteen af... wat een mooie positieve benadering, bedankt voor je tip! Groetjes van Marjet.

   Verwijderen
  2. En daarbij denk ik dat precies diezelfde vraag 'reflecteer ik iets van Hem?' ook gesteld kan worden in je doen en laten... Ik zie ook mensen heel eerbaar eruit zien, maar alleen bezig zijn met zichzelf/eigen gezin en geen oog hebben voor daarbuiten en wel 'op een eiland' lijken te verblijven... Pan soep voor je (anti-kerkelijke) zieke buurvrouw kan soms meer uitstralen van Gods liefde dan de lengte van je rok ;)...

   Verwijderen
  3. Dat kan, maar wat de Heere Jezus mij leert en waar ik alle lezeressen in wil bemoedigen is om zelf vanuit een persoonlijke relatie met Hem keuzes te maken op allerlei gebieden, en wat voor keuzes andere zussen maken daar hoeven we niet te veroordelen. In Romeinen 14:10 legt Paulus dat heel duidelijk uit: U echter, wat veroordeelt u uw broeder? Of ook u, wat minacht u uw broeder? Wij zullen toch allen voor de rechterstoel van Christus gesteld worden, Romeinen 14: 12 Zo zal dan nu ieder van ons voor zichzelf rekenschap geven aan God. We mogen elkaar wijzen op de Heer Jezus, zodat Hij verhoogd wordt en steeds meer zichtbaarder wordt in onze levens, daar is jou voorbeeld van een pan soep koken een mooi voorbeeld van.

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.