Gods genade zichtbaar in ons huwelijksleven.


Hoe wordt Gods genade zichtbaar in ons Huwelijk? Welke rol heeft de Heere God ons als vrouw hierin gegeven? Hoe kunnen we daar in het dagelijks leven praktisch mee omgaan?
En wij hebben niet de geest van de wereld, maar de Geest Die uit God is, opdat wij zouden weten de dingen die ons door God genadig geschonken zijn, 1 Korinthe 2:12. Door het offer van  de Heere Jezus  zijn we compleet gerechtvaardigd, daardoor mogen we elke dag door genade wandelen. Het is Gods verlangen dat we steeds meer zicht krijgen op Zijn genade. Alles wat we krijgen in dit leven is genade, onze adem, een dak boven ons hoofd, ons huwelijk, eventuele kinderen. Elke dag mogen we groeien in Zijn genade, zodat we steeds meer zicht krijgen op de Heere Jezus.
Het Huwelijk is een weerspiegeling van Gods genade, ik neem jullie mee naar een aantal teksten over het huwelijk waarbij we gaan zien dat het huwelijk een weerspiegeling is van Christus en Zijn gemeente. Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn. Dit geheimenis is groot; maar ik spreek met het oog op Christus en de gemeente. In 1 Korinthe 11: 3 beschrijft Paulus de scheppingsorde, niet door mensen ingesteld, maar door de Heere God zelf;  Maar ik wil dat u weet dat Christus het hoofd is van iedere man en de man het hoofd van de vrouw en God het hoofd van Christus.
Het feit dat de Heere God de man als het hoofd van ons als vrouw ingesteld heeft wil ik even kort inzoomen. In Christus zijn man en vrouw gelijkwaardig, maar we zijn niet gelijk, we hebben een andere rol gekregen. Een punt waar we ons hart op mogen onderzoeken is of we erkennen dat de man ons hoofd is, ervaren we dit gezag? Het hoofdschap is niet bedoeld als autoritair, maar als een dienend en zichzelf overgevend gezag, Mannen, heb uw eigen vrouwen lief, zoals Christus de gemeente lief gehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven. Efeze 5:25. Het is een door God geschonken leiderschap aan onze mannen. Elke echtgenoot is uniek, dit leiderschap zal in de jaren die volgen zich ontwikkelen als wij onze mannen daarvoor de ruimte geven.
Hoe ziet dit hoofdschap er praktisch eruit?
Ten diepste weet ik dat mijn man het beste met mij voor heeft, het is zijn verlangen dat ik blij ben, geniet van de dingen. Als man en vrouw kom je voor veel keuzes te staan, in heel veel keuzes laat mijn man mij vrij, in wat ik koop in wat ik leuk vind om te doen, maar er zijn ook keuzes die wat belangrijker zijn, mijn man luistert naar mijn emoties, ik vertel wat mij goed lijkt en wat ik zou doen en dan komen we tot een compromis. Als het niet lukt om een compromis te sluiten dan geef ik de ruimte voor zijn keus met de wetenschap en het vertrouwen in de Heere God dat Hij mij ook door mijn man leidt.
Nu komt het ook voor dat ik als vrouw denk dat mijn man een verkeerde keus maak en daar ligt een mooi leerpuntje; Als onze man anders denkt dan hoeft dat nog niet perse verkeerd te zijn, hij ziet dingen vanuit een ander punt. Ik ben zelf heel snel in het maken van keuzes, mijn man denkt er even over na, hij bekijkt het van meerdere kanten, daar gaat wat tijd over heen, doordat ik leer om hem ruimte te geven heb ik zo vaak gezien dat zijn keuzes heel goed waren, standvastig en kalmer, ik ben de Heere God dankbaar voor zijn wijsheid.
 •          Geven we onze mannen de ruimte om het hoofdschap op zich te nemen?
 •          Luisteren we naar onze mannen?
 •          Geven we onze mannen de ruimte om na te denken?
 •         Belijden we onze kritiek op onze man?


Reacties

 1. Prachtig stuk! Goed om over na te denken. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn om te horen Wendy, dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi stuk Channa. De tekst mbt de onderdanigheid van de vrouw wordt vaak uit zijn verband bezien. Het is mooi om te bedenken dat de man ook onderdanig dient te zijn aan wie boven hem staat, namelijk Christus en dat zijn leiding geven een dienend leiding geven behoort te zijn. Dit op deze wijze overdenkend maakt dat ik geen moeite heb met het woord ' onderdanig' want dat zijn we dus allebei. Jouw voorbeeld vind ik ook leuk. Alleen ben ik degene die alles van meerdere kanten beziet in onze relatie. Maar dat betekent inderdaad dat je wel tot een meer overwogen keuze kan komen. Of dat je soms niet weet wat je moet kiezen omdat er meerdere goede keuzes blijken te zijn. Fijn dat je dan kan zeggen: schat, wat gaat het worden want ik kom er niet uit...haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne, Bedankt voor je reactie, fijn dat je het een mooi stuk vind. We mogen idd elkaar onderdanig zijn als aan de Heere, dus dat is een hele andere manier van onderdanig zijn zoals in de wereld geleerd wordt. Bedankt voor je getuige hoe je omgaat met je man als Hoofd, geeft een hoop rust in moeilijke keuzes!

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.